Gelato – eller vanlig glass?

Ingen resa till Italien är komplett utan gelato! Om du är frestad att ha en scoop (eller två) om dagen oroa dig inte, det är helt normalt att äta gelato regelbundet i Italien, särskilt på sommaren.

Även om gelato översätter till ”glass” är det inte riktigt detsamma. Enligt lag har gelato mycket mindre smörfett än glass: cirka 4 till 8 procent jämfört med 14 procent för Glass i USA. Låg fetthalt innebär att gelato serveras lite varmare och tenderar att smälta i munnen snabbare, det intensifierar också smaken och ger den en mer sammetslen konsistens.

För det andra har gelato en mycket högre densitet. Vanlig glass har luft och vatten tillsatt för att öka volym och vikt. Tyvärr gör dessa tillägg också det mindre smakfullt. Denna praxis är olaglig i Italien, lämnar gelato (åtminstone traditionell hantverkare gelato) super söt och super smakrik. Slutligen är bra gelato inte gjord för långvarig lagring.

Så hur kan du veta om det är bra grejer eller inte? När du söker ut fräsch, hantverksmässig gelato finns det några saker att se upp för. Innan du köper, kolla in färgen(är det naturligt eller neonljus?), om fruktsmakarna är i säsong (de borde vara), och om det finns en ingredienslista på displayen. Kolla också hur det lagras. Artisanal gelato är långsam och ofta, men nu alltid lagras i täckta, cirkulära Behållare. De högande brickorna av vågig toppad gelato kan se ganska ut, men de har också piskats för att lägga till mer luft till produkten.