Lasagne är en bred, platt pastanudel, vanligtvis bakad i lager i ugnen. Liksom de flesta italienska rätter, dess ursprung är varmt ifrågasatta, men vi kan åtminstone säga att det är dess fäste är i regionen Emilia-Romagna, där det omvandlas från en fattig mans mat till en rik måltid fylld med ragù, eller kött sås.
Traditionellt gjordes inte lasagne med tomater (kom ihåg att de kom över från den nya världen på 1500-talet); endast ragù, béchamelsås och ost, vanligtvis mozzarella eller Parmigiano Reggiano eller en kombination av de två. Även idag används bara lite tomat eller tomatsås i en traditionell ragu, till skillnad från de flesta italiensk-amerikanska rätter, som i grunden simmar i tomatsås. Detta koncentrerar smaken av köttet, men ibland är lite jarring för amerikanska gommen.
Även om du kan hitta lasagne i hela Italien finns det inget som att prova den goda maträtten i Emilia Romagna med hemlagade nudlar, färsk ragù och en generös klick regional stolthet