Foccaccia – njut av brödet

Det finns hundratals typer av bröd i Italien, och det bästa är det som bakas lokalt den morgonen, var du än råkar stanna. Men du borde inte lämna utan att försöka åtminstone några av de olika typerna som Italiens robusta bakkultur har utvecklats genom åren.

Till exempel kan du märka att bröd i Toscana har en annan smak än den gör någon annanstans. Det beror på att den är gjord utan salt. Detta är en tradition som har sitt ursprung i fejder mellan Toscana och kustregionerna som kontrollerade salthandeln och hade inga problem att skära av jordbruksregionen från sin leverans av den en gång värdefulla varan. Till denna dag toskanska bröd är bäst äts med ett duggregn av olivolja och örter eller salt.

Ligurien är hem för det världsberömda platta brödet, focaccia. Påminner om en tjock pizzadeg, är klassisk focaccia hyper-salt, drizzled med olivolja och i grunden oemotståndlig antingen av sig själv eller gjord i en smörgås. Det serveras ofta öppen inför, med pålägg som rosmarin, zucchini, ost och oliver.

Utanför Italiens kust, på Sardinien, ser det klassiska brödet inte ut som bröd alls, utan verkar mycket mer som en pitabröd. Pane carasau, namngavs för ordet carasare, vilket innebär att rosta. Inte överraskande, detta brödpapper-tunt bröd det rostade alltid efter bakning, vilket ger den sin underbara crunch!

Vi kan inte berätta vilken typ av bröd du kommer att njuta av mest men vi kan berätta att du aldrig bör tacka nej till möjligheten att smaka en ny typ. Från de största städerna till de minsta städerna är du aldrig långt från ett italienskt bageri, så stanna till och hämta några bröd när du har en chans.